CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemi’dir.. Televizyon sisteminden farklı yanı bir merkezden açık ve geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine Lokal bir alan içinde görüntü izleme sistemlerinin genel ismidir. Bu metin genel olarak CCTV ekiplarının nelerden bir araya gelip oluştuğu ve kullanım yerleri hakkında bilgi verecektir .

CCTV UYGULAMA ALANLARI

CCTV en geniş bilinen şekliyle Banka,fabrika,mağaza,hastane, kamu kurumlarında kullanılır.Fakat uygulama alanına bir sınırlama getirmek Doğru olmayabilir. Her işletme ve mesken de bu uygulamayla karşılaşmak mümkündür
Aşağıda belli başlı uygulama alanlarını bulacaksınız

Köprü,yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek
Kötü niyetli kişilerin tespiti
Çok yüksek caydırıcı özelliği
Çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilmesi denetleyebilmesi sağlar
Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar
Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklardaki kazalara ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
Gece /Karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde Infrared aydınlatma sayesinde görüntüleme sağlamak
Fabrikalarda üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek
Kanalizasyon Görüntüleme İşi
Şehir Merkezi Dış ortam güvenliğin sağlanması
Yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolü
Anaokulu evde çocuk bakıcıların kontrol ve izlenmesi
Kayıt ve izlemenin yapıldığının bilinmemesi istenilen yerlerde gizli kamera
Casus kamera uygulamaları
Petrol Boru Hatları, Elektrik iletim şebekleri gibi kritik şebekelerin güvenliği ve durumunun izlenmesi .

KAMERA

CCTV sistemlerinde Kamera en bilinir ve olması gereken bir cihazdır… Kamera kontrol ve izleme noktası için resim oluşturmaya yaramaktadır.. Her ne kadar ayrı ele alınsa da Lensler kameraların ayrılmaz parçadır.Lensler Kameranın önüne takılır görüntünün mercekler yardımıyla CCD sensörün üzerine düşmesini sağlar.Takılıp çıkartılabilir , özelliklerine göre kameralar değiştirilebilir.

MONİTÖR

Kamera üzerine düşen görüntünün ,video sinyaline çevirilikten sonra bir ekranda oluşturulmasını sağlayan cihazdır. CCTV Monitörler televizyonlara benzer, fakat aralarındaki farkı tuner katının olmamasıdır.

EN BASİT CCTV SİSTEMİ

En basit CCTV sistemi bir kameranın koaksiyel kabloyla Monitöre/Televizyona bağlanmasıyla yapılabilir. Kamera çalışma gerilimine göre bir adaptör veya şebeke gerilimiyle beslenebilir. Bu sistemi Lens,Kablo, BNC konnektör,kamera ve Monitör (AV girişi varsa Televizyon ) ile isteiğniz yere kolayca kurabilirsiniz.

Şimdide 4 Kameralı bir CCTV sistemine bakalım. Bu sistemde kameralar otomatik olarak sıralı ekrana gelebilir, elle seçilebilir veya 4 ü bir ekranda görünebilir. Bunun için yukarıdaki sisteme ilave olarak bir Multiplexer/çoklayıcı (çoklayıcı ) kullanabiliriz.Ayrıca monitörümüze hoparlör ve kameramıza mikrofon ünitesi bağlayarak görüntüyle birlikte seside duyabiliriz. Tabii ki hoparlör seçmiş olduğumuz kamera ile birlikte çalışacaktır. Aynı anda bir çok sesi karışık olarak duyardık. Görüldüğü gibi sistem gayet ucuz ve yapımı kolaydır. İhtiyacınız olacak malzeme 4 kamera , 4 Lens, Montaj ayakları, 8 adet BNC ,10-20 metre koaksiyel kablo,Monitör ve Multiplexer dediğimiz çoklayıcıdır.

Basit tek kameralı bir sistemin güç beslemesi
6 kameralı bir sistemin güç beslemesi

HAREKETLİ KAMERALAR

Yukarıda görmüş olduğumuz örneklerde ve konularda bütün kameralar hareketsiz sabit sadece Lens fokal ayarı yapılabilir türdeki kameralardır. Bir çok uygulamalarda sabit kamera yeterli olabilir. Eğer Kameraları sürekli izleyen birisi yoksa, sadece kayıt yapılacaksa sabit kamera en uygun çözümdür.Kameraların sürekli izleyen birisi varsa ve çok geniş açı /Zoom gereken yerlerde Hareketli ve Zoom lu kameralar kullanılması daha doğru olur. Hareketli Kamera uzaktan kontrol edilerek Düşey ve Yatay hareket edilebilir.Hareketi sağlayan bu ünite PAN/TILT ünitesi olarak adlandırılır.
Kameranın dış ortam veya iç ortamda kullanımına göre PAN/TILT ünitesi değişir. Dış ortamlarda kullanılan üniteler toz,su,güneş, sıcaklık gibi faktörlere karşı muhafaza edilmiş olması gerekir.
Hareketli 4 kameranın kontrolü

Kapalı devre sistemler artık tek başlarına düşünülmemeli ; sönsörler ve benzeri ek donanımlarla güçlendirilmelidir. Örneğin gelişen teknolojinin sunduğu Doppler efekti güç analizi güvenlik kavramına yeni değerler katmıştır ve daha sağlıkıklı sonuçlar alınmıştır.

Buradaki bilgiler CCTV konusu hakkında temel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Uygulamadaki CCTV sistemleri ve ürünleri daha karmaşık ve detaylı kontroller barındırabilir. Birden çok kameranın aynı anda kaydedilmesi, Data hattı üzerinden kameraların kontrolü veya izlenmesi. Birden fazla monitörün seçilmesi ve aynı anda çok yerden görüntülerin izlenmesi. Kamera sayısı arttıkça kayıt ve kontrol sistemleri de çok daha karmaşık olabilir. Bir çok kontrol ünitesi hareket algılama, yangın algılama, video sinyalinin kaybolması durumunda sabotaj alarmı gibi özelliklere sahiptir.